beats by dre cheap

sta djeca znaju o zavicaju: bona

Objavio/la nedorecena_neulogovana
e kad me napomenu...sto se ba kaze bona...aman ja sam jednom komsinici nekoj rekla bona i ona se naljutila...kae nisam ti ja bona zamisli et...dakle nemo ti meni bona:))) i jos ti fali ono jadna ne bila:))) joj nam vala rijecnika odkud li to u nasoj avliji:)))


ne shvataju nuzno svi atribut "bona" negativno. oni koji ga posmatraju kao nesto pozitivno svoje shvatanje vuku iz nekih proslih vremena kada je njemacka bila smatrana gotovo obecanom zemljom. doduse njen zapadni dio. glavni grad te tadasnje njemacke bio je bon, te se bona shvatalo u kontekstu njega. smatralo se da se time osoba zeli pohvaliti da ima manire jednog njemca, da je progresivan poput njih, parali... vec tada se javilo i negativno shvatanje ovog pojma, jer su ljudi dijasporu poceli poistovjecivati sa necim negativnim. bilo kako bilo, ovo shvatanje vise nije pretjerano aktuelno, jer boravak u njemackoj ne znaci vise nuzno uspjeh, a i sam bon vise nije glavni grad.

sto se negativnog shvatanja ove rijeci tice, osim vec navedenog razloga postoje jos dva zbog kojih se to desava. po prvom, bona vuce korjen od "bolna" tj.bolesna ili osoba u boli, te se ovo moze shvatati kao prizivanje nesrece. dok prvi razlog uzima u obzir neke fizicke probleme koje ne shvataju svi kao nesto zbog cega je osoba manje vrijedna, drugi razlog udara direktno u ponos covjeka. po njemu bona podrazumjeva osobu koja je toliko bijedna da su joj potrebni bonovi za prezivljavanje. time se hoce reci da je prozvana osoba fukara, a ovo je ipak direktni atak na licnost pojedinca. jadna ne bila je samo jos zavrsni udarac gdje se osoba opisuje kao jadna, pa joj se porucuje da ako je fukara ne mora jos i jadna da bude.

NAPR─ÉIVANJE
http://soe.blogger.ba
19/06/2007 15:00