beats by dre cheap

emina

Objavio/la Samohrana djevojka
Dobro soe
Ako ti je red predugacak odmah u startu da ti kazem ne bih da cekam, a jos manje da se guram ;-)
Rekla sam ti da me zbunjuju dvije sevdalinke. Jedna je od Santica «Emina», a druga ne znam cija je, al' znam da je Sejo Pitic pjevao.
Pocetak Santiceve «Emine» ide ovako: «SINOC kad se vracah iz topla hamama, prodjoh pokraj basce staroga imama, kad tamo u basci u HLADU JASMINA s ibrikom u ruci stajase Emina».
Pitanje: Ako se SINOC vracao iz hamama, kako je vidio hlad jasmina?Mogao je biti jedino dan ili jutro…..Emini sigurno hlad nije trebao pod Mjesecinom ;-)


jes da si morala cekati, al za utjehu ostaje da se nisi gurala i da si na kraju odgovor docekala :)

odgovor na tvoju dilemu je relativno kratak i trebao bi da bude jasan. sam odgovor valja zapoceti jednim protupitanjem: jel hlad jedino moze biti od sunca? dakle s obzirom da se vracao navece, ocito je da sunca nije bilo, a kako je emina stajala u hladu, znaci da se sklonila od necega drugoga. od raznoraznih potencijalnih odgovora izabrao sam samo jedan koji je i najvjerovatniji. u blizini jasmina nesto je gorilo, vjerovatno kuca. ovoj teoriji ide u prilog i cinjenica da je emina stajala sa ibrikom u ruci, dakle krenula je da ili ibrik napuni vodom ili da sa napunjenim ibrikom krene u akciju gasenja pozara. to sto je zastala moze znaciti da je skupljala hrabrost da se priblizi vatrenoj stihiji ili se jednostavno umorila od dosadasnjeg letanja od izvora vode do kuce, pa je trebala mali predah ili je jednostavno odustala bas u tom momentu. moguce da je sa tom vodom poljevala jasmin i time stitila ovu biljku od dehidracije koja je mogla nastati zbog znatno povisene temperature u njegovoj blizini. da nije rijec o paradoksu takodjer govor i to da je sa ibrikom stajala kraj jasmina. ovo se ne moze desavati u po bijela dana jer se biljke tada ne zalijevaju!

i za kraj da dodam da se emina mozda moze smatrati pretecom vatrogasaca, pa ako tome jos dodamo da je ona zena i uzmemo u obzir period kada se ova radnja desavala, moze se zakljuciti da je bosansko drustvo bilo znatno progresivnije od ostatka covjecanstva.

NAPR─ÉIVANJE
http://soe.blogger.ba
21/04/2007 11:23