beats by dre cheap

besposlen pop jarice krsti

Objavio/la citat
Stara poslovica"Besposlen pop, jariće krsti" čini mi se zanimljivom za obradu slijedećih pitanja: Kako je pop nadošao na ideju da krsti jariće i kako pop (kao lice u Božijoj službi), može biti besposlen?
Hvala na skorom odgovoru!

 

odgovor je sve sem "skor"...valjda ce makar biti "odgovor" pa da eto jedan segment upita zadovolji! :) kao prvo zelim naglasiti da u vecini slucajeva popovi navedenu radnju ne rade. naime kao sto i samo retoricko pitanje u ovom upitu kaze pop (kao lice u Božijoj službi) ne može biti besposlen! S obzirom da je skoro pa nezamislivo krstenje jarica, ovom recenicom se i htjelo ukazati na prezauzetost popova.

nakon sto je navedena izreka izasla u javnost i postala ucestala u upotrebi, ona je posluzila kao ideja pojedinim popovima za "visinske pripreme". s obzirom da je krstenje djeteta jedan od najbitnijih momenata zivota roditelja krscanske/hriscanske provinencije, popovi nisu htjeli da taj dogadjaj pokvare nekim vlastitim kiksom. zato su poceli da krste jarice, cisto kao uvjezbavanje navedene radnje. time se postigao jedan nenadan efekat. naime, nakon sto bi se popovi privikli da reakcija "krstenog" bude meketanje, prilikom cina stvarnog krstenja, usljed potpuno drugacije reakcije kako krstenog tako i prisutnih, popovima bi na lice dolazio blazeni osmjeh, tako da je ova ceremonija bila jos vise uljepsana. zbog vidnih pozitivnih promjena na krstenjima kod popova koji su se ovako pripremali, sve vise je bilo ljudi ove profesije koji su navedeni nacin priprema poceli koristiti, te odatle pocinje poticati drugacije razumjevanje sentence koja je predmetom ovog posta.

NAPRĐIVANJE
http://soe.blogger.ba
25/12/2008 11:49