beats by dre cheap

sta djeca znaju o zavicaju: pamamio se - pohasio se

Objavio/la registrovana
soe, još sam te nešto htjela pitati.
zašto se u sarajevu kaže "pomamio se",
a u mostaru "pohasio se"?

 

neka jednostavna varijanta objasnjenja bi bila da je u pitanju razlika u cescem koristenju imena u mostaru i sarajevu, te da su njihovi nosioci obicno bili neka varijanta mangupa. ipak nije bas sve tako jednostavno! kao prvo treba naglasiti da se i u sarajevu cesto kaze "pohasio se". neki bi to pripisali velikoj hercegovackoj imigraciji, medjutim ova tvrdnja je vrlo upitna s obzirom da je rijec o sarajevu, a ne o zagrebu.

 

ovdje dolazi do izrazaja jedan logicki paradoks. naime opstepoznato je da su hercegovke vrlo zaje..znute zene, pa samim tim ako bi rijec "pomamio" posmatrali sa aspekta priblizavanja osobinama mame, logicnije bi bilo da se onda ova rijec cesce koristi u hercegovini. s obzirom da ovo nije slucaj moze se zakljuciti da je samo navedeno tumacenje cisti apsurd i u sustini ne znam ni sto ga spomenuh. iako djeluje vrlo banalno, kao najvjerovatnije objasnjenje trebalo bi se uzeti sljedece. mangupi su obicno pokrupni ljudi. iz nekih drugih razloga slicna situacija je pocesto i sa imamima, te se sa "pomamio" hoce reci da je neko postao slican imamu, a samim tim i mangupu, te iduci dalje ovom analogijom hoce se reci da je neko poceo da fura mangupluke iako objektivno mangup nije.

 

vjerovatno se ista rijec u proslosti cesce koristila i u mostaru, medjutim sa dolaskom socijalizma i opijenoscu mostaraca njime, krenulo se sa odstranjivanjem svega sto bi moglo imati islamski prizvuk. tako se i rijec "pomamio" zamjenila sa "pohasio". ovdje nije rijec ni o kakvoj izvedenici od imena hasan i nadimka koje ono sa sobom nosi - haso, vec se valja vratiti na ranije izrecenu konstataciju o za..eznutosti hercegovki. dakle neko se poceo ponasati kao hasija, koja je evidentno bila sega-mega-hardcore zeznuta, a s obzirom da je isti posjednik "trece noge", on hasija nikad ne moze biti...doduse sa danasnjim odlaskom svega u 3pm i mogucnostima moderne medicine, ova konstatacija postaje vrlo upitna. hasija, iako klasicno muslimansko zensko ime, uzeto je primarno zbog karakteristika te hasije, a sekundarno zato sto mostarci nisu htjeli bas toliko radikalno da se odmicu od kulture i porijekla kojem, htjeli to ili ne, pripadaju. razlog sto se i u sarajevu koristi ovaj izraz je isti i u sustini sam izraz se prenio iz mostara. to sto se manje koristi nego u mostaru je prosto zbog toga sto je proces odbacivanja rijeci "pomamio" poceo kasnije, a sa gubitkom razloga zbog kojeg se to vrsilo doslo je i do zastoja u potpunoj zamjeni ova dva pojma.

NAPRĐIVANJE
http://soe.blogger.ba
12/02/2008 12:26