beats by dre cheap

smrt majke jugovica

Objavio/la filiberta
kad si tako nacitan i informisan, i blagougodan damama, bi li Boga ti objasnio sta znaci "ko Damjanov zelenko"? mislim otkud tu i Damjan i zelenko, u pricama koje nemaju veze sa njima?

hvala!


kao prvo treba istaci da se u pricama ne pominje sam damjan, vec iskljucivo njegov zelenko, koji nema bas nikakve veze sa samom pricom. prica o zelenku vuce svoje korjene iz vjerovatno najslavljenijeg poraza porazenih u historiji covjecanstva - kosovskog boja. sam zelenko se pominje u pjesmi [url=http://69.6.251.235/docs/l007.html]smrt majke jugovica[/url]. u ovoj poprilicno morbidnoj poeziji, majku jugovica ne dotice pretjerano smrt 9 sinova. nakon toga joj vrane bacaju ruku jednog od sinova - damjana, te se ova shok terapija pokazuje ne uspjesnom, nego cak i pretjerano uspjesnom, s obzirom da majka ne samo da pocne prozivljavati smrt svojih sinova i jos nekog kenjca, vec od tog prezivljavanju i umire!

iz ovih stihova se mogu izvuci mnogi zakljuchci, poput da su u to doba vrane bile pojake ptice koje su bez problema letile noseci tudje ruke sa sobom, al to nije poenta ovog posta. poenta se vrti oko zelenka, pa da citiram taj dio:

Al' zavrišta Damjanov zelenko;
Pita majka Damjanove ljube:
Snao moja, ljubo Damjanova!
Što nam vrišti Damjanov zelenko?
Al' je gladan šenice bjelice,
Ali žedan vode sa Zvečana?
Progovara ljuba Damjanova:
Svekrvice, majko Damjanova!
Nit' je gladan šenice bjelice,
Niti žedan vode sa Zvečana,
Već je njega Damjan naučio
Do po noći sitnu zob zobati,
Od po noći na drum putovati;
Pak on žali svoga gospodara
Što ga nije na sebi donijo.

iz nastavka mozemo vidjeti da su ovi stihovi totalno suvisni i tu stoje cisto da bi pjesma dobila na kvantitetu. nakon ovoga majka je i dalje ostala srca kamena. neki bi rekli da je ovaj dio istaknut zato sto je i on ucestvovao u smeksavanju majke, koje zavrsava tragicno. ipak nije tako! majku je zivo bolilo sto konj ne jede zob i sto ga je sin jahao po po noci, a ponajvise joj je bilo ravno po pitanju transporta mrtvog sina. za njeno smeksavanje je iskljucivo bitan dio sa vranama. zamislite nesretnicu koja vidi mutant vrane iznad sebe, koje nose ljudsku ruku i onda je jos bace pred nju. pa i da mu nije bila majka u najboljem slucaju bi grdne pare ostavila na psihijatrijsko lijecenje od posljedica ovog nemilog dogadjaja.

dakle iz svega izlozenog da se vidjeti da se zelenko pominje u pricama koje nemaju veze sa njim, bas zato sto je totalno nebitan i u izvornom mjestu odakle potice saznanje o njemu. doduse ima i ovaj dio u njegovoj vrisci, pa eto i to je razlog sto se neko ko vristi poredi sa damjanovim zelenkom.

NAPRĐIVANJE
http://soe.blogger.ba
15/09/2007 15:50